Mattoni 1/2Maraton
Ústí nad Labem 2016

RunCzech Story

Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem napsal 17. září 2016 svou šestou kapitolu. Úžasnou. Vítězný Barselius Kipyego z Keni dosáhl skvělého času 59:15, jímž se Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem stal pátým nejrychlejším půlmaratonem roku 2016 na světě. Závod však nepatří jen elitním běžcům, ale také tisícovkám rekreačních účastníků půlmaratonu a dm rodinného běhu. Za každým startovním číslem, za každou tváří fanouška podél trati, pořadatele a dobrovolníka, je originální příběh.


Prolog závodu patří handbikerům. 60 minut plus jeden dvoukilometrový okruh navíc v rámci SPOLCHEMIE Českého poháru v HANDBIKE. Ti nejrychlejší se tratí proženou průměrnou rychlostí 30 kilometrů za hodinu.




Prvenství získává s časem 1:05:40 reprezentant Václav Antal. Potlesk však patří všem z dvanáctky účastníků, mezi nimiž je i jedna žena.

Ústecký půlmaraton má v regionu zvuk. Je to akce, při níž musíte být. „Déšť? Nevadí. Jdeme do toho, baví nás to. Tři kilometry v centru našeho města? To dáme,“ zní unisono z řad účastníků doprovodného dm rodinného běhu.


Někteří prckové běh berou se vší vážností a hrají si na atletické hvězdy. Jiní se jen tak proběhnou, projdou. Běh centrem je pro většinu z nich nezapomenutelným zážitkem. Možná se některý či některá z nich v budoucnu stane běžeckým šampiónem.


Děti a jejich rodiče, babičky, dědečkové, teta a strejda, parta kamarádů. Tak pestré bývá složení dm rodinného běhu. Medaile čeká v cíli na každého.

Prolog je dopsán, začíná hlavní kapitola. Déšť ustává, vzduch se pročistil, panuje bezvětří, teplota je pro běžce příjemná. Ideální podmínky pro velké výkony.

Hluboká koncentrace. Pohroužení se do sebe. Za okamžik start. „Mírové náměstí, přeji si, abys mě přivítalo jako vítěze. Věřím ve svou sílu.“


„Jdeme si to užít, zúročit tréninkové úsilí, dokázat si, že na to máme, překonat sebe sama, atakovat své osobní rekordy.“

Favorit Kipyego již utekl svému vodiči. Mezičas na desátém kilometru 28:04 dává šanci na překonání vytoužené hodinové hranice.


Ústecká chemička. Kulisy románů Vladimíra Párala. Tudy chodili inženýr Viktor Panc a Edita Beningerová z příběhu Mladý muž a bílá velryba. Teď tu letí první elitní běžci. Afričané, kteří o Páralovi nikdy neslyšeli. Divné, zvláštní? Možná, ale určitě originální.



Chemičkou probíhá ústecký Petr Zuda. Rekreační běžec, vítěz řady regionálních závodů. Důkaz běžeckého boomu posledních let na Ústecku. Běhá téměř denně do práce a zpět domů. Takových je v Ústí a okolí celá řada. Nakonec je z toho v cíli výborný čas 1:19:12.

Pestrobarevný had rekreačních běžců se proplétá továrními budovami olemovanými chemickým potrubím. Běžně se sem člověk nedostane. Běžci ano. Jednou do roka při půlmaratonu.


Pestrá je i trasa půlmaratonu. Start a cíl v centru na Mírovém náměstí. Průběh industriálními zónami střídají úseky vedoucí čtvrtí Střekov ke stejnojmennému hradu a podél břehu řeky Labe. Nad běžci drží stráž i majestátní pilot Mariánského mostu.



Mírové náměstí – Střekov – Předlice – Svádov a zpět, to je každoroční zářijová půlmaratonská zpáteční jízdenka do cíle.


Soutěživost jde ruku v ruce se sounáležitostí. „Zabojuju o co nejlepší čas,“ říká odhodlaně účastnice závodu dvojic. „Počkám na tebe a dotáhneme to do cíle spolu,“ vyzývá běžec svého kamaráda.

Běh se dá provozovat v každém věku. „Život si sportem neprodloužíte, ale zvýšíte výrazně jeho kvalitu,“ říkají lékaři. Ví to i Antonín Hornák. Šedesátý rok věku má již za sebou, přesto dává celý půlmaraton s úsměvem na rtech.


Jaká symbolika. Most Dr. Edvarda spojuje centrum s městskou částí Střekov, běh spojuje všechny, kteří, v dobrém slova smyslu, propadli běhání. V září při půlmaratonu potkáte v Ústí asi nejvíce usmívajících se lidí. Starosti jsou, alespoň na jeden den, zapomenuty.


Počtem účastníků je Mattoni 1/2Maraton největší jednorázovou sportovní akcí na Ústecku. Ústečané ji přijali za svou, počítají s ní, těší se na ni, užívají si jí.

„Ty nás bavíš, škoda, že s tebou můžeme běžet jen kousek. Ale počkej za pár let…“


Nejvíce fanoušků je na Mírovém náměstí v místě startu a cíle. Ale hodně jich povzbuzuje i na mostě Dr. Edvarda Beneše, na Střekově.

Skupinku fanoušků s hrncemi, poklicemi a zvonci, vytrvale povzbuzující účastníky na střekovské straně města, tu uslyšíte při půlmaratonu každoročně. „Jsou skvělí, moc děkujeme, hodně to pomáhá,“ sdělují pak půlmaratonci v cíli.

Tisícovky se jich chodí dívat na ty nejlepší, ale i na své hrdiny, běžce, kteří nebojují o přední příčky. Povzbuzují každého, dokážou ocenit prvního stejně tak jako posledního.



„Jsem tady. Čekám na tebe, můj běžecký hrdino.“

S píšťalkou v ústech či na krku, neutuchávající povzbuzování. Podají vám kelímek s vodou či iontovým nápojem, houbičku na utření potu, divákům poskytnou informace. Fandí od začátku do konce, a všem stejně. Bez dobrovolníků by to nešlo. Díky vám.



„Je to tam, dal jsem to.“ Každoročně přibývá účastníků, pro něž je Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem prvním závodem.

„Jsem nadšena, překonala jsem osobní rekord.“ Emoce v cíli tryskají, endorfiny se vyplavují, únavu střídá euforie. „Za rok mě tu máte znovu,“ směje se v cíli pravidelná účastnice.


Účastnická medaile je tu pro každého, kdo doběhl či jinak dorazil do cíle. Zlatá sice není, ale ceněna je stejně. Zlatem však přece jen Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem ověnčen je. Zlatou známku za organizaci udělila závodu Mezinárodní asociace atletických federací IAAF, vrcholný orgán světové atletiky.

Jaký jsi byl šestý ročníku Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem? Dávám ti jedničku. Do světa letí skvělá zpráva. Rekord závodu, fantastický čas mužského vítěze. Ústí nad Labem má světový půlmaraton. Užilo si jej 3 600 startujících, tři tisícovky účastníků dm rodinného běhu. Za rok v září opět na shledanou v Ústí.


Ústecký kraj, město Ústí nad Labem a Spolechmie děkují za účast v závodě a vyznávání aktivního životního stylu v ústeckém kraji.

Mrkni i na další RunCzech Story na RunCzech.com.

Petr Kostovič, člen RunCzech týmu a redaktor Behej.com.